Producent
Cena
-
od
do
Kolagen – właściwości i zastosowanie
Kolagen to jedna z tych substancji, która zdobywa coraz większą popularność, zarówno w kosmetyce jak i medycynie oraz farmaceutyce. Preparaty zawierające kolagen opisywane są jako niemal magiczne eliksiry pomagające widocznie odmłodzić skórę oraz usprawnić funkcjonowanie naszego ciała. Ile jest w tym prawdy i czym tak właściwie jest kolagen, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest kolagen?
Kolagen to jedno z głównych białek budulcowych wszystkich organizmów zwierzęcych. Stanowi on około 30% wszystkich znajdujących się w ludzkim organizmie białek oraz jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Nazwa tej substancji pochodzi z języka greckiego, w którym słowo „kolla” oznacza tyle co polska nazwa „klej”. Kolagen stanowi zatem swoiste spoiwo łączące komórki, dzięki czemu jest budulcem naszej skóry, stawów, ścięgien, kości, chrząstek, naczyń krwionośnych a nawet rogówki oka.
Kolagen wyróżnia się ciekawą, bardzo elastyczną budową, która wbrew pozorom nie jest delikatna a wręcz niezwykle wytrzymała. Jego podstawową funkcją jest utrzymywanie integralności strukturalnej narządów oraz tkanek. Oznacza to, że nie tylko wypełnia on przestrzenie pomiędzy komórkami ale zapewnia też wytrzymałość mechaniczną tkanek ( ich twardość, elastyczność, sprężystość oraz sztywność).
Dzięki możliwości wiązania się z wodą kolagen bierze czynny udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w procesie regeneracji i gojenia ran czy zrastaniu się kości po złamaniach. Substancja ta umożliwia również lepsze wchłanianie składników mineralnych oraz wspiera procesy ochronne i naprawcze tkanki chrzęstnej. Wpływa również na procesy odnowy komórek skóry oraz pomaga utrzymywać odpowiedni poziom jej nawilżenia, co wpływa na wygląd i sprężystość naszego ciała. Niestety, z wiekiem nasz organizm powoli traci zdolność odbudowy włókien kolagenowych co przyczynia się do znacznego spadku jego ilości w naszych tkankach. Stan ten wpływa na zaburzenia pracy naszego ciała i powoduje konieczność suplementacji zewnętrznej kolagenem.
Co ciekawe, wszechobecność kolagenu w naszym organizmie wcale nie czyni go substancją, którą można nazwać zbędną czy też mało istotną. Jego wyjątkowa i dość niepowtarzalna budowa oraz szereg funkcji, którymi się wyróżnia sprawiają, że kolagen od dziesięcioleci jest stałym przedmiotem badań wielu naukowców, którzy próbują odkryć wszystkie jego tajemnice i właściwości.
Wpływ kolagenu na stawy
Jak już wyżej wspomniano, kolagen jest jednym z głównych białek budulcowych naszego organizmu, w tym stawów. Substancja ta stanowi aż 70% ich całkowitej struktury, nic więc dziwnego, że odgrywa ogromną rolę w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Znajduje się on zarówno w chrząstce stawowej, działającej jak poduszka amortyzująca kość przed urazem, w ścięgnach i wiązadłach nadających ruchomość stawom oraz w mazi stawowej działającym jak ich swoisty nawilżacz. Stawy z kolei łączą kości umożliwiając ruch naszym kończynom. Bez ich odpowiedniej ruchomości i sprawności bieganie, obracanie się a nawet chodzenie może stać się czynnością trudną a nawet niezwykle bolesną.
Kolagen zaczyna stopniowo zanikać z naszego organizmu około 25 roku życia, powolnie oddziałowując również na coraz gorsze funkcjonowanie stawów. Jego braki są przy tym najczęstszą przyczyną zwyrodnień stawów u osób po 50 roku życia, chociaż coraz częściej zdarza się, że na ból i problemy z ruchomością skarżą się osoby dużo młodsze. Problemy z ilością kolagenu w stawach wynikają, jednak nie tylko z wieku ale i z nieprawidłowego stylu życia. Zła dieta i mała ilość ruchu sprzyjają odwapnianiu kości i znacznie szybszemu zużywaniu się mazi stawowej. Znacznym obciążeniem stawów jest również coraz powszechniejsza nadwaga i otyłość, które istotnie przyspieszają wystąpienie zwyrodnień w tych partiach ciała. Wszystkie te czynniki wpływają na budowę kolagenu znajdującego się w stawach, którego włókna staja się coraz cieńsze i rozluźnione. Tym samym dochodzi do degeneracji stawu i pojawienia się dolegliwości bólowych oraz ograniczenia ruchomości. Rozwiązaniem tego problemu będzie doustna suplementacja kolagenu, która wzmocni strukturę stawów i ułatwi ich poruszanie się.
Kolagen wzmacnia paznokcie, włosy i zęby
Białko kolagenowe jest również głównym budulcem skóry, włosów oraz paznokci. Kolagen jest podstawowym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej, dzięki czemu stanowi kluczowe białko skóry. Substancja ta stanowi niejako rusztowanie stabilizujące strukturę naszej skóry oraz zapewnia ciągłość wszelkich procesów odnowy komórkowej. Kolagen wpływa również na stopień nawilżenia skóry, co ma istotny wpływ na jej elastyczność oraz wytrzymałość. Substancja ta w widoczny sposób wpływa także na twardość płytki paznokciowej i jej zdrowy, pozbawiony ubytków wygląd. Substancja ta dostarcza również wszelkich niezbędnych aminokwasów odżywiających cebulki włosów, co korzystnie wpływa na ich wzrost i odbudowę.
Niedobory kolagenu mogą, więc prowadzić do istotnych braków w strukturze skóry, włosów oraz paznokci. Zmniejszenia produkcja tej substancji powoduje nie tylko brak elastyczności skóry ale i przyczynia się do wolniejszego gojenia się ran oraz sprawia, że naskórek staje się mniej odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Tym samym mięśnie twarzy zostają znacznie osłabione a zmarszczki uwypuklają się i pogłębiają. Mniejsza zawartość kolagenu w naszym organizmie wpływa również na kondycję włosów, które stają się dużo bardziej podatne na łamanie oraz wypadanie. Duże niedobory mogą prowadzić również do wystąpienia łysienia, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Podobnie brak kolagenu wpływa na nasze paznokcie, które zaczynają się łamać i rozdwajać.
Rodzaju kolagenu
Nauka zidentyfikowała do tej pory 28 rodzajów kolagenów, wśród których wyróżniono cztery główne typy różniące się między sobą głównie budową i właściwościami. Kolagen typu I stanowi największy odsetek tej substancji w ludzkim organizmie. Charakteryzuje się stosunkowo gęstym ułożeniem włókien, dzięki czemu zapewnia odpowiednia strukturę skóry, kości, ścięgien, chrząstek włóknistych, zębów oraz tkanki łącznej. Kolagen typu II już dużo luźniej ułożone włókna i stanowi główny budulec chrząstki stawowej. Kolagen typu III tworzący się z fibroblastów wspiera głównie strukturę naszych narządów, tętnic oraz mięśni. Z kolei. Kolagen typu IV z uwagi na występowanie w błonie podstawnej tworzy cienkie połączenia między organami.
Innym sposobem rozróżnienia rodzajów kolagenu jest jego pochodzenia. W większości suplementów diety można spotkać kolagen pochodzenia zwierzęcego: rybi (nazywany również morskim), drobiowy oraz wieprzowy.
Niedobory kolagenu – skutki i objawy
Białko kolagenowe to jedna z istotniejszych substancji budulcowych ludzkiego organizmu, stad też niedobory kolagenu mogą prowadzić do różnorodnych konsekwencji wpływających na funkcjonowanie całego ciała. Na szczęście jego braki dość widocznie manifestują się poprzez szereg objawów zewnętrznych, nadawanych zarówno przez skórę, kości jak i inne układy ludzkiego organizmu.
Wśród najczęstszych objawów niedoboru kolagenu sygnalizowanych przez cały organizm można wymienić:
- utratę sprawności stawów,
- niższe zdolności regeneracyjne organizmu po wysiłku fizycznym,
- znaczne osłabienie kondycji skóry, włosów czy paznokci,
- widoczne dysfunkcje w pracy tkanek i głównych narządów ciała,
- zaburzenia w układzie odpornościowym prowadzące do częstszych chorób.
Z uwagi na tak szerokie spektrum działania kolagenu, jego niedobory przynoszą skutki w funkcjonowaniu większości układów naszego organizmu. Braki kolagenowe wpływają, bowiem nie tylko na szybsze starzenie się skóry i utratę jej jędrności ale i na sztywność stawów i bóle kręgosłupa oraz znaczne osłabienie odporności na wszelkie choroby bakteryjne i wirusowe. Można więc śmiało stwierdzić, że skutkiem niedoboru kolagenu jest zarówno znaczne pogorszenie wyglądu skóry, włosów i paznokci oraz dysfunkcję w funkcjonowaniu całego ciała.
Kolagen a układ krwionośny
Kolagen wpływa na wiele elementów naszego ciała, w tym na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jeden ze składników kolagenu, czyli propolina uniemożliwia nadmiarowi tłuszczu gromadzenie się w tętnicach zapobiegając tym samym zatorom i żylakom. Propolina jest również niezbędna do naprawy tkanek w tętnicach i stawach oraz kontrolowania ciśnienia krwi. Z kolei inny składnik kolagenu, czyli arginina wspomaga produkcję tlenku azotu rozszerzającego naczynia i ułatwiającego krążenie krwi.
Kolagen a układ trawienny
Kolagen ma również istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Substancja ta pomaga głównie w tworzeniu tkanki łącznej uszczelniającej i leczącej wyściółkę ochronną przewodu pokarmowego. Kolagen korzystnie oddziałuje także na niwelowanie objawów i zaburzeń żołądkowo – jelitowych, takich jak zespół nieszczelnego jelita, choroba Crohna, refluks czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Pomaga również w absorbcji wody w jelitach co usprawnia ich perystaltykę i uniemożliwia przywieranie strawionych resztek pokarmu do ich ścian.
Gdzie znaleźć kolagen? Gdzie występuje?
Suplementacja kolagenu po ukończeniu 25 roku życia jest niezwykle istotna, nie tylko dla pięknego i młodego wyglądu ale i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiednia dawka dobowa kolagenu powinna być, oczywiście dostosowana do wieku pacjenta oraz jego osobniczych predyspozycji i stylu życia. Istnieją dwie ścieżki suplementacji. Jedną z nich są gotowe preparaty zawierające kolagen różnego typu. Najlepszy, w tym przypadku jest kolagen rybi, nazywany również morskim, który ma najbardziej zbliżony wygląd i układ do produkowanego przez nas kolagenu. Innym sposobem jest przyjmowanie tej substancji poprzez spożywanie odpowiedniej żywności. Kolagen występuje głównie w produktach zawierających żelatynę zwierzęcą, wśród których wymienić można salceson, galaretki mięsne i owocowe oraz tłuste rosoły ( szczególnie z nóżek drobiowych). Są to jednak dosyć tłuste produkty, które spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.